درحالي که موضوع شهرهاي هوشمند بيش از پيش بر سر زبانها ميافتد و ابعاد مختلف آن مورد بررسي قرار ميگيرد، اين گزارش به مرور و معرفي مختصري بر مجموعهاي از چالشهاي شهرهاي هوشمند ميپردازد.
وايمکس نيوز- با توجه به گسترش روز افزون محبوبيت و استقبال کاربران، شهروندان و دولت هاي مختلف از شهرهاي هوشمند، شهرهاي بسياري در سراسر جهان وجود دارند که درصدد تبديل به يک شهر هوشمند بوده و به دنبال توسعه زيرساختهاي مربوط به آن هستند.
اينترنت اشيا و شهرهاي هوشمند دو واژه بههم وابستهاي است که اين روزها زياد به گوش ميخورد؛ چرا که امروزه شرکتهاي فعال در زمينه علم و تکنولوژي با همکاري اپراتورهاي مخابراتي ميخواهند روياي شهر هوشمندي را که تمامي اشياء و وسايل آن به اينترنت مجهزند و کارها با سرعت بسياري قابل انجام خواهد بود، محقق کنند.
غولهاي تکنولوژي و اپراتورهاي بزرگ همچون نوکيا، هواوي، ورايزن و سيسکو مديريت و راهبري شهرهاي هوشمند را هدف اصلي خود قرار داده و رقابت تنگاتنگي را با يکديگر آغاز کردهاند، به گونهاي که موسسه IDC برآورد کرده است اين پيشگامان تا سال 2021 ميلادي حدود 135 ميليارد دلار در زمينه ساخت شهرهاي هوشمند در جهان هزينه خواهند کرد.
بر اساس گزارشي که در وب سايت computerweekly آمده است، حالا به تازگي محققان و پژوهشگران فعال در اين حوزه ضمن قدرداني تلاش دولت هاي مختلف براي هوشمندسازي شهرها، به آنها هشدار دادهاند که شهرهاي هوشمند علي رغم تمامي مزاياي متعددي که دارند، ريسک و چالشهاي زيادي نيز دارند که بايد به آنها توجه ويژه اي داشت. آنها همچنين خاطرنشان کرده اند که هکرها و مجرمان سايبري قادر خواهند بود بهراحتي به دستگاههاي الکترونيکي کاربران و شهروندان که به خدمات هوشمند شهري متصل است، نفوذ يابند و از طريق آسيبپذيريهاي احتمالي آنها، کنترل و مديريت تمامي ابزار و دستگاههاي متصل به اينترنت را در دست بگيرند.
يکي از بزرگترين چالشهاي شهرهاي هوشمند بدون شک، مساله امنيت سايبري است که به هکرها و مجرمان سايبري اين امکان را ميدهد تا به دستگاههاي الکترونيکي متصل به اينترنت و زيرساختهاي شهري هوشمند نفوذ و دسترسي پيدا کرده و اطلاعات موردنياز خود را تغيير دهند.
روند هوشمندسازي شهرهاي جهان در يکي دوسال گذشته سرعت بسيار زيادي گرفته است به گونهاي که ميتوان گفت بسياري از شهرهاي بزرگ و مهم در کشورهاي پيشرفته هماکنون نيمي از اين راه را طي کرده و رفتهاند.
از مهمترين چالشهاي شهرهاي هوشمند ميتوان به "امنيت سايبري ضعيف"، "وضع قوانين و مقررات دقيق و جزئي"، "اکراه و عدم تمايل شهروندان به هوشمندسازي خدمات شهري"، "تامين بودجه و مدلهاي تجاري از سوي دولت" و " توسعه زيرساختهاي هوشمند مربوط به حوزه هاي مختلف نظير انرژي، آب و سيستم هاي حمل و نقل" اشاره کرد.
از مهم ترين شاخصهايي که در هوشمندسازي شهرهاي جهان موثر است، ميتوان به ساختمان هوشمند، جمعآوري هوشمند زباله، حفظ محيط زيست، ديجيتالي شدن تمامي امور دولت و کارهاي اداري، دسترسي کامل، راحت و همگاني به اينترنت 4G LTE، فراواني دسترسي به هات اسپات اينترنت واي فاي، استفاده همه گير از گوشيهاي هوشمند و دستگاههاي الکترونيکي، استانداردهاي زندگي، چگونگي توسعه فرآيند هوشمند شدن شهرها، سرويس به اشتراکگذاري خودرو و تاکسي آنلاين، هوشمند کردن سيستم ترافيک، برنامهريزي شهري، آموزش، مشارکت شهروندان، اکوسيستم اقتصادي، پارکينگ هوشمند، انرژي پاک، توسعه ناوگان حمل و نقل عمومي برقي و الکتريکي، سرعت بالاي اينترنت و حمل و نقل عمومي هوشمند اشاره کرد.
منبع: ايسنا